Je kwetsbaar durven opstellen, iets wat velen onder ons moeilijk vinden. Niet gek, want om hulp vragen, aangeven dat iets moeilijk verloopt of durven uit te komen voor fouten, wordt ons ook lastig gemaakt in een wereld die streeft naar perfectie. Maar tegelijkertijd is kwetsbaarheid the key voor het overleven in deze perfectie-strevende maatschappij. Brené Brown schrijft in haar New York Times Bestseller dat kwetsbaarheid juist moedig is, en alles behalve zwak.
Wanneer jij, u of ik, ons niet kwetsbaar opstelt, lopen we weg van datgene wat ons zin geeft in het leven. Juist, omdat kwetsbaarheid de oorsprong is van liefde, verbondenheid, geluk, moed, empathie en creativiteit. Echter, is kwetsbaarheid niet alleen nuttig in uw privé leven. Ook op de werkvloer als collega, ondernemende, of leidinggevende, is kwetsbaarheid de sleutel voor succes.
Risico’s nemen, mensen vertrouwen, kansen grijpen, zijn dé manieren om te groeien als bedrijf, maar ook dé manieren hoe je je kwetsbaar op stelt in uw werkleven. Het is wel spannend, want een kans grijpen (met in het achterhoofd houdende dat het mis kan gaan), een risky risico nemen, of (de verkeerde) mensen vertrouwen, het kan allemaal verkeerd uitpakken. Het is lastig om fouten te maken. Misschien is het voor een leidinggevende of manager wel extra lastig. Je hebt een voorbeeldfunctie, dus het maken van een verkeerde beslissing zou je een slechte leider maken... Maar is dit ook echt zo? Of is dit iets wat we ons in de afgelopen jaren wijs hebben gemaakt?
Daarbovenop komt, dat het erkennen van fouten ook iets is wat we liever niet doen. Zo komt er bij het maken van een fout een ontzettend grote (en sterke) emotie los; schaamte. Schaamte is erg negatief-geladen, maar tegelijkertijd niet weg te denken. Maar, het is wel iets waar we mee kunnen leren omgaan. Het geheim hierachter? Praten, praten en blijven praten.
De kracht-van-Kwetsbaarheid-schrijfster vertelt dat met wie je praat, ook een aandeel heeft in het opbouwen van schaamte-bestendigheid. Praat met mensen wie je vertrouwt. Al is dat de mede-oprichter van je bedrijf of die ene collega met wie je zoveel optrekt. Zolang het maar iemand is wie je vertrouwt. Deze mensen kunnen je helpen relativeren, opbouwende kritiek geven & de stress verminderen: De juk afhalen van het maken van een fout.
Bekijk het zo; iedereen maakt fouten. Juist in deze fouten zitten weer lessen, die jou een sterkere, schaamte-bestendiger en betere leider maken. Ik denk zelfs dat ‘fouten maken’ wel toe te voegen is aan het lijstje van manieren om te groeien als bedrijf, wat ik eerder heb benoemd in deze blog.
Tot slot, valt er te concluderen dat kwetsbaarheid niet weg te denken is, niet in je privéleven, maar ook niet in je werkleven. Tenminste, als je je bedrijf wil laten groeien. Dit betekent niet dat kwetsbaarheid niet pittig is, of dat het in één keer allemaal vlekkeloos zal gaan. Maar ga de uitdaging aan. Maak een keer een fout, leer ervan, en straal herin je kwetsbaarheid uit naar de mensen om je heen. En weet dat je dit niet alleen hoeft te doen, maar ook niet alleen kan doen. Op deze manier kunnen jullie, als team, profiteren van de kracht van kwetsbaarheid.